Ceai

O vorba veche spune ca "primul anotimp de dupa iarna este primavara". Am ajuns la aceasta concluzie analizand o alta vorba din batrani: "iarna nu-i ca vara". Printr-un rationament destul de simplu putem deduce deci ca dupa iarna nu poate urma decat primavara. Nu insa si anul acesta. Putem totusi sa concluzionam ca in aceste zile e iarna si ger si ca e mai placuta canicula, concluzie mai inteleapta decat pare avand in vedere faptul ca toti cei care ajung la ea o fac numai in aceasta perioada. De cum va trece mercurul buclucas de borna 32 in cor vor spune toti ca era mai bine pe ger, ca era usor de combatut cu haine groase (uitand de factura de la gaze si caldura) pe cand blestemata de canicula nu poate fi "tratata" decat cu aer conditionat care e inaccesibil pentru romanul de rand si pe deasupra cauzeaza numai necazuri. Ma rog, nu intru in amanunte ce tin de discutiile intre vecinii pensionari sau din RATB, titlul articolului nelasandu-ma sa polemizez pe asemenea teme.
Cert este ca pe timp de iarna (si nu numai) consumul de ceai este recomandat de medic, ceaiul avand un rol termoreglant asupra organismului, rol datorat unui alcaloid xantinic intrebuintat si la unele medicamente pentru tratarea astmului bronsic, numit teofilina, a carei principala actiune este aceea vasodilatanta. De asemenea cofeina din ceai numita teina se deosebeste de cea continuta de cafea prin viteza mai mare de difuzie in organism ceea ce ne produce o concentrare superioara, fara a fi insa si agitati. In plus pe langa actiunea reconfortanta, ceaiul are un gust placut, apreciat diferit de catre amatorii din lumea intreaga.
In zonele de origine a ceaiului acesta este consumat in stare pura, diferentierea intre sortimente fiind data in primul rand de metodele de tratare (gradul de fermentare si tipul de rulaj al frunzelor) mai apoi de modul de preparare si servire. In statele importatoare, mari consumatoare, au aparut de-a lungul timpului retete specifice pe baza de ceai. In Anglia reprezentative sunt melanjurile de ceaiuri de origine si "Earl Grey"- urile, in Rusia - "gusturile rusesti", in restul Europei - ceaiurile aromatizate.
Fiindca astazi ne aflam in cea de-a 11 zi a lui martisor, propun in randurile de mai jos o selectie de 11 ceaiuri reprezentative la noi in ceainarie. Am notat cu "*" ceaiurile de origine.

  • Thé du Hammam - inspirat dintr-o reteta traditionala turceasca pe baza de ceai verde, flori si fructe. Acest amestec parfumat contine fructe de curmal si fructe rosii rezultand astfel un ceai bogat in vitamine. Sa nu omitem actiunea detoxifianta specifica tuturor ceaiurilor verzi.
  • Big Ben* - amestec dulceag si condimentat de ceai negru din regiunile Yunnan si Assam. Fiind foarte tonic este ideal a fi consumat dimineata.
  • Grand Yunnan Impérial* - ceai negru chinezesc usor dulceag, cu aromă florală. O buna alternativa pentru cei ce vor sa renunte la cafea.
  • The des Songes sau Ceaiul Visurilor are la baza ceai semi-fermentat taiwanez, puternic aromatizat cu fructe exotice. Fiind slab in teina este recomandat a fi baut in orice moment al zilei.
  • Thé des Amants Rouge - ceai rosu parfumat cu dominanta condimentata. Se deosebeste de corespondentul sau negru prin continutul de migdale, mar si ghimbir.
  • Darjeeling Margaret's Hope recolta de vara*- unul dintre cele mai celebre ceaiuri negre din lume. Se distinge prin culoarea inchisa datorata perioadei de recoltare(inainte de musonul de vara), prin parfumul si prin caracterul usor astringent.
  • Ikebana - un amestec sofisticat dar prietenos de ceai verde si negru, aromatizat cu petale de trandafir, orhidee si frunze de menta.
  • Chun Mei* - ceai verde chinezesc rulat sub forma de ace, cu aroma de frunze proaspete.
  • Rose de Chine - ceai verde chinezesc din regiunea Qimen, impodobit cu petale de trandafir.
  • Goût Russe Impérial - ceai deosebit de parfumat ce contine amestecuri de ceaiuri negre din provincia Darjeeling si din China, aromatizate cu citrice. Poate fi servit si rece.
  • Thé du Tigre - ceaiul care datorita tariei sale a raspandit prestigiul ceaiurilor taiwaneze afumate. Unul din preferatele iubiorilor de ceai datorita gustului si aromei inedite.
Ceaiurile de origine au o savoare speciala servite fara indulcitori sau cu un strop de lapte (cele negre). Pentru a obtine o licoare cat mai parfumata se recomanda o infuzare a acestora cat mai scurta, reducand totodata si proportia de apa din ceainic. Ceaiurile aromatizate pot fi inveselite cu putin zahar in masura in care acesta nu deterioreaza nota de aroma.
Acestea fiind spuse, nu uitati zicala vietnameza "nu aduce anul ce aduce ceaiul!".

1 commentaire:

  1. De fiecare data cand ma racesc un ceai fierbine face cat o 10 capsule de paracetamol.

    RépondreSupprimer

Galerie Foto


Chasse au trésor francophone

Ambianta

25 Iunie - Deschidere C'arthé


Ateliere pentru copii


Prima milonga C'arthé